Kesän ihanin marjapiirakka

Kesä on ollut tänä vuonna myöhässä. Sen myötä kaikki ihanat kesän antimet, tuoreet kotimaiset vihannekset, juurekset ja marjat ovat nekin tulleet kauppoihin myöhemmin kuin aikaisempina vuosina. Nyt, heinäkuun puolivälin jo mentyä, alkaa jo HeVi-osastot näyttää ihanilta kaikkine värikkäine antimineen. Tuoreet marjat ovat yksi ihanimmista asioista kesässä ja siitä syystä päätin tehdä tätä marjapiirakkaa. Koska vieläpä ihana ystäväni oli tulossa kylään, niin siinä olikin oikein hyvä tekosyy alkaa leipomaan!

Alkuperäinen piirakkaohje on Leila Lindholmin kirjasta Vielä yksi pala!. Ohjeessa oli selvästi virhe maissitärkkelysjauhon määrässä.  Muutin määrää ja lopputulos olikin juurikin halutun lainen. Vaniljakiisselistä tuli todella makea, joten luultavasti senkin määrässä on ohjeessa virhe. Suosittelen vähentämään sokerin määrää n. puoleen. Alla antamassani ohjeessa on käyttämäni määrä sekä suositus/arvaus oikeasta määrästä.

Vaniljakiisselistä tuli kyllä liikaa makeutta lukuun ottamatta sen verran ihana sekä rakenteelta että maulta, että sitä voisi käyttää monessa muussakin yhteydessä. Esimerkiksi perinteisen marjapiirakan kaverina tai marja- tai hedelmäsalaatin kastikkeena tämä toimisi todella hyvin. Tätä voisi myös keitellä pelkästään ihan herkutteluun!

Voinpa melkein väittää, että tämä on kesän ihanin marjapiirakka. Koska marjat laitetaan piirakalle vasta paistamisen jälkeen, säilyy niissä ihana raikkaus ja rakenne, vitamiineja unohtamatta!


Kesän ihanin marjapiirakka (10-12 palaa)



Pohja:
150 g kylmää voita
1/2 dl tomusokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1/2 rkl kylmää vettä

Vaniljakiisseli:
5 dl maitoa
1 vaniljatanko
6 kananmunan keltuaista (suuria munia)
1 1/2 dl sokeria (kannattaa laittaa vain n. 3/4 dl!)
1 1/2 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
50 g voita

Päälle:
100 g valkoista suklaata
1/2-1 l tuoreita marjoja (pensasmustikka, vadelma)
tomusokeria
voita piirakkavuoan voiteluun

Aloita tekemällä piirakkataikina: Nypi kylmä, pieniksi kuutioiksi paloiteltu voi, vehnäjauho ja tomusokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten kananmuna ja tilkka vettä ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Tätä taikinaa ei saa vaivata liian kauan, ettei se vetäydy kokoon paistettaessa. Kääri valmis taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi, mielellään tunniksi.

Valmista taikinan lepuuttamisen aikana vaniljakiisseli: Kaada kattilaan maito. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet tangon sisältä ja sekoita ne maitoon. Lisää maidon joukkoon myös itse halkaistu vaniljatanko. Kuumenna sitten maito kiehuvaksi. Vatkaa maidon kuumuessa kulhossa kananmunan keltuaiset ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen loppupuolella sekaan myös maissitärkkelysjauhot. Vähennä yleiskoneen/vatkaimen nopeus melko pienille kierroksille ja kaada vaahdon joukkoon lähes kiehuva maito, josta olet poistanut vaniljatangon puolikkaat. Kaada seos takaisin kattilaan ja jatka vatkaamista käsivispilällä ja kuumenna seosta, kunnes se sakenee ihanan paksuksi kiisseliksi. Lisää aivan lopuksi vaniljakiisselin sekaan voi ja sekoita, kunnes voi sulaa. Laita vaniljakiisseli jäähtymään esim. kylmään vesihauteeseen. Sekoittele välillä, ettei kiisseliin muodostu kuorta. Sekoittelu myös vauhdittaa jäähtymistä.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota levännyt piirakkataikina jääkaapista. Voitele n. 30 cm halkaisijan piirasvuoka voilla. Levitä sitten taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille käsin painellen. Painele taikina aivan piirakkavuokan yläreunan päälle saakka, niin taikina ei valahda vuoan reunoilta alas paistettaessa. Pistele piirakan pohjaan reikiä haarukalla sinne tänne ja laita piiraspohja sitten uunin keskitasolle 15-20 minuutiksi, kunnes reunat alkavat olla mukavan ruskeat. Jos paiston loppuvaiheessa näyttää ettei piirakkapohja saa yhtään väriä, voit nostaa hetkeksi uunin lämpöä. Anna pohjan jäähtyä.

Laita valkosuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa. Levitä sulanut suklaa piirakkapohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Tämä käy helpoiten kaatamalla sula suklaa piirakkapohjalle ja levittelemällä se ruokalusikalla piirakkapohjalle ja reunoille. Valkosuklaakerros antaa piirakalle sekä makua, että estää vaniljakiisselin kosteutta imeytymästä rapeaan piiraspohjaan. Anna suklaan hetken jähmettyä (vaikka laittamalla piirakka jääkaappiin). Kaada piirakkapohjan päälle jäähtynyt vaniljakiisseli. Asettele päälle haluamiasi tuoreita marjoja oman mielesi mukaisesti ryhmitellen. Osan marjoista voi koristella tomusokerilla (asettele piirakalle ensin marjat, jotka haluat sokeroida, ripota pientä siivilää apuna käyttäen marjojen päälle reilusti tomusokeria ja jatka sitten asettelemalla paikoilleen loput marjat). Nauti perheen ja ystävien kanssa.


PS. Vaniljakiisseliin käytetään vain kananmunan keltuaiset, joten valkuaisia jää rutkasti yli. Niitä ei kuitenkaan kannata heittää pois! Ne kannattaa laittaa kannelliseen rasiaan ja jääkaappiin, jossa ne säilyvät hyvänä ainakin muutaman päivän. Valkuaisista voi valmistaa vaikkapa ihania marenkeja tai sitten ne voi käyttää seuraavan aamun munakkaaseen. Valkuaiset voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten, ne jopa vaahtoutuvat pakastamisen jälkeenkin!

Kommentit

Suositut tekstit