Mökkireissulle mukaan - take away keikauskakku mansikka-raparperi


Itse tykkään nykyisin viettää aivan kaupunkijuhannusta kotosalla. Hyvää ruokaa, puuhailua, rentoutumista, ulkoilua ja kiireettömyyttä. Ei tarvitse ehkä vain lyhyen viikonloppuvapaan vuoksi lähteä kiireessä ryntäämään sinne tänne ja sitten heti takaisin. Poikani taas tykkää lähteä mökkeilemään ison kaveriporukan kanssa pitkäksi viikonlopuksi kera virvokkeiden ja helpon, mutta hyvän ruuan.

Meidän perheen juhannusperinteeseen on jo minun lapsuudestani saakka kuuluneet omatekoiset lihapiirakat, mutta nyt poikani halusi mökille mukaan muutaman salaatin, joita voi sitten nauttia grillatun lihan, uusien perunoiden sekä sipulikastikkeen kanssa. Salaattien lisäksi kehittelin ylläriksi mukaan alkukesän herkun, mansikka-raparperikeikauskakun. Idea lähti siitä, että kapeaan kylmälaukkuun ei mikään kakkuvuoka mahdu ja lisäksi perinteiset kakut tahtovat rähjääntyä kuljetuksessa. Tämän kakun voi ottaa helposti leipävuoassa mukaan ja kipata sitten perillä tarjolle. Ulkonäkö ei nyt mikään maailman kaunein ole, mutta mökkikakuksi aivan sopivan rustiikkinen :) Somisteeksi voi kerätä luonnosta mustikanvarpuja, koivunlehtiä yms. sopivaa viherrystä :)

 Mansikka-raparperi-keikauskakku (2 leipävuokallista, yhteensä 10-15 hengelle)

Mansikkakiille ja koristelu:
n. 500 g tuoreita mansikoita (pakastetutkin käy kiilteeseen, koristeeksi tuoreet ovat parempia)
4 liivatelehteä
1/3 - 1/2 dl sokeria (maun mukaan, maista!)
n. 3/4 dl raparperilikööriä tai -mehua

Raparpericurd:
350 g kuorittua, pilkottua raparperia (n. 2 cm paloihin)
50 g sokeria
n. 2-3 rkl sitruunamehua (+ tarvittaessa vähän vettä)
1 rkl perunajauhoja
2 kananmunan keltuaista
50 g voita (pehmeää)

Täytemousse:
 2 liivatelehteä
3/4 dl raparperilikööriä tai -mehua (laimennettu sitruunamehukin käy)
5 dl vispikermaa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 - 3/4 dl sokeria
n. 0,5 tl hienonnettua vaniljaa tai 1-2 tl vaniljasokeria
3/4 dl raparperilikööriä tai -mehua (laimennettu sitruunamehukin käy)

Kakkupohja:
200 g Domino Minttu -täytekeksejä (tai muita vastaavia)
n. 50 g voita sulatettuna

Kakku valmistetaan "nurinperisessä" järjestyksessä, eli aloitetaan kiilteestä. Vuoraa kaksi suorakaiteen muotoista leipävuokaa (1,5 litran) tuorekelmulla siten, että kelmun reunat nousevat hiukan vuoan reunojen yläpuolelle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Perkaa tuoreista mansikoista kannat pois ja jätä muutama mansikka (5-10 kpl) koristeeksi ja täytteen sekaan. Soseuta loput masikat sokerin kanssa. Kuumenna raparperilikööri/mehu mikrossa lähes kiehuvaksi ja liuota pehmeät liivatelehdet sekaan. Varmista, että liivatteet sulavat kokonaan ja käytä tarvittaessa vielä hetki mikrossa. Sekoita liivateseos sitten mansikkasurvoksen joukkoon ja sekoita. Kaada seos leipävuokien pohjalle (puolet kumpaankin vuokaan) ja laita jääkaappiin hyytymään.

Tee sitten raparpericurd: Mittaa raparperinpalat sekä sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes raparperista alkaa irrota neste ja sokeri sulaa. Keitä 5-10 minuuttia, kunnes raparperinpalat alkavat hajota. Sekoita pieneen sitruunamehumäärään perunajauhot (+ tarvittaessa vähän vettä, että perunajauho liukenee kokonaan) ja kaada sekoitellen kiehuvaan raparperiseokseen. Ota kattila pois liedeltä. Vatkaa kulhossa pehmeä voi ja keltuaiset sekaisin. Lisää voi-keltuais-seokseen keitetty raparperiseos (saa olla vielä lämmintä) ja vatkaa kaikki ainekset sekaisin. Anna jäähtyä.

Laita täytemoussen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston sekaan sokeri ja vanilja ja sekoita tasaiseksi seokseksi (tuorejuusto jää helposti möykkyiseksi). Kuumenna täytemoussen raparperilikööri/mehu mikrossa lähes kiehuvaksi ja liuota pehmeät liivatelehdet siihen. Varmista taas, että liivatteet ovat täysin liuenneet. Kaada lämmin liivateseos sitten tuorejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten kermavaahto ja sekoittele jälleen. Lisää lopuksi jäähtynyt raparpericurd moussen joukkoon ja sekoita. Ei haittaa, vaikka seos ei olisi aivan täysin sekaisin.

Leikkaa alussa säästämäsi kokonaiset mansikat puolikkaiksi tai viipaleiksi. Ota vuoat jääkaapista. Voit asetella halutessasi vuoan reunalle mansikkaviipaleita koristeeksi. Kaada molempiin vuokiin osa moussesta ja painele osa (tai kaikki) mansikkaviipaleet moussekerroksen sekaan. Kaada päälle vielä loppu mousse ja tasoittele pinta. Laita vuoat taas jääkaappiin odottamaan.

Sulata kakkupohjan voi pienessä kattilassa tai mikrossa. Rouhi keksit hienoksi jollakin koneella tai vaikka muovipussissa kaulimen avulla. Kaada keksimurskan sekaan sulatettu voi ja sekoita. Ota vuoat taas jääkaapista ja ripottele keksiseos moussekerroksen pinnalle. Taputtele vähän että kerroksesta tulee tasainen. Käännä kelmun reunat kakun päälle ja laita kakut jääkaappiin tai kylmälaukkuun.

Kuljeta kylmälaukussa mökille/piknikille/retkelle ja kumoa tarjolle vadille. Koristele saatavilla olevilla viherryksillä.



Kommentit

Suositut tekstit