Lettuja! (myös gluteiiniton/maidoton)

Lauantai-illan kunniaksi päätin tehdä pitkästä aikaa lettuja. Kihlajaislahjaksi viime talvena saimme ystäväperheeltä ihanan valurautaisen lettupannun, joka pääsi jälleen käyttöön. Itse tykkään valurautaisista padoista ja pannuista yli kaiken! Ne eivät kulu kuten teflon-, tms. päällystetyt ruuanvalmistusastiat vaan päin vastoin, paranevat käytön myötä. Toki niitä pitää hoitaa vähän eri tavalla mitä muita keittoastioita, mutta voisinpa sanoa, että nämä valurautaiset ovatkin sitten oikeasti ikuisia ja kestävät äidiltä pojalle aivan varmasti :)

Lettutaikinasta voi paistaa pieniä lettuja ja tarjota hillon, sokerin ja kermavaahdon kanssa. Taikinasta voi yhtä hyvin tehdä myös suuria lettuja ja täyttää ne suolaisilla täytteillä. Minun lapsuudessa äiti teki jauhelihasta, riisistä ja sipulista seosta, jota käärittiin lettujen sisään. Sitten lettukääröt ladottiin vieretysten uunivuokaan ja päälle ripoteltiin juustoraastetta. Lettuvuoka käytettiin hetki uunissa, että juusto suli lettujen päälle ja ainakin lasten mieleinen herkkupäivällinen olikin sitten valmis!

Letut (4:lle)


Taikina:
2 kpl kananmunia
5 dl maitoa (käytä maidottoman taikinan nesteeksi vettä tai esim. mantelimaitoa)
n. 3 dl vehnäjauhoja (itse laitoin 1 dl grahamjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja)
(käytä gluteiinittoman taikinan jauhoina gluteiinitonta vaaleaa jauhoseosta)
(1 rkl sokeria)
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
Paistamiseen:
rypsiöljyä tai voita

Riko munat kulhoon ja lisää maito. Sekoita visipilällä sen verran, että munien rakenne rikkoontuu. Lisää suola, halutessasi sokeri sekä rypsiöljy. Lisää sitten jauhot samalla vispaten, jottei taikinaan tule paakkuja.

Anna taikinan levätä vähintään puoli tuntia tai vaikka seuraavaan päivään jääkaapissa.

Kuumenna lettupannu tai tavallinen paistinpannu ja lisää pannulle vähän öljyä/voita. Paista taikinasta ohkaisia lettuja. Käännä letut kerran paistamisen aikana, siinä vaiheessa kun taikina on hyytynyt ja paistopinta kauniin ruskea (joutuu vähän kurkkimaan letun reunan alle, mutta siinä tämän homman hauskuus piilee). Lisää paistinpannulle hiukan öljyä/voita aina ennen uuden taikinan lisäämistä, ettei letut tartu pannuun kiinni. Kasaa molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi paistetut letut lautaselle ja ripota väliin vähän sokeria.

Tarjoa esim. hillon ja kermavaahdon kanssa.

Mikäli tarjoat letut suolaisten täytteiden kanssa, jätä silloin taikinasta sokeri pois.

Kommentit

  1. Kiitos Marika lettuohjeesta, joka tuli tarpeeseen miestalouteen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Olaus! Mukava kuulla, että lettuohjeesta oli hyötyä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit