Caesar-salaatti

Koko päivän teki jostakin syystä mieli Caesar-salaattia. Kaupassa oli tarjouksessa erilaiset salaattisekoitus-pussit, joten sellainen lähti mukaan ja samalla Parmesan-lastuja, ranskanleipä ja kokonainen grillattu broileri (sekin sattui olemaan tarjouksessa). Eipä siihen itse salaattiin paljon muuta tarvitakaan... Caesar-salaatissahan ei oikeasti ole mitään grillattua broileria, sen voi jättää halutessaan tästä salaatista pois tai korvata esim. savustetulla lohella. Mikä tästä salaatista tekee erityisen hyvän, on ensinnäkin itse tehdyt krutongit ja toiseksi erityisesti se salaatinkastike! Netistä löytyi erityisen hyvä kastike-ohje Soppakellarin blogista, jonka mukaan lähdin etenemään omankin kastikkeeni kanssa.

Tämä päivällinen valmistui todellakin nopeasti ja oli erittäin herkullista! Mitään kevyt-evästähän tämä ei kylläkään ole, salaatinkastike kun sisältää erittäin suuren energiamäärän ja mielestäni tähän salaattiin sitä kastiketta kuitenkin kuuluu laittaa ihan reilulla kädellä :) Mutta meidän koko perhe tykkäsi tästä todella paljon.

Caesar- salaatti (kastike n. 3-5 hengen pääruoka-salaattiin)


Salaatti:
Romaine-salaattia tai esim. salaattisekoitusta (minulla oli Pirkka)
Parmesan-lastuja
Ranskanleipää
Rypsiöljyä, valkosipulia, Herbamarea ja suolaa (krutonkien paistamiseen)
Grillattua broileria (ei pakollinen, voi korvata esim. vaikka savustetulla lohella)

 Salaatinkastike (reilu satsi):
1 kananmuna
2 - 2 1/2 dl rypsiöljyä
1 valkosipulin kynsi silputtuna
1-3 rkl vettä
0,5 rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
0,5 rkl Dijon-sinappia
2-3 rkl vastapuristettua sitruunan- tai limen mehua
mustapippuria
suolaa
(pari sardellifilettä, kapriksia tai Worchestershire-kastiketta)

Aloita paistamalla krutongit: Kuumenna rypsiöljyä pannulla ja lisää kuutioksi leikatut ranskanleipäkuutiot kuumaan öljyyn. Paista kauniin ruskeiksi (muutama minuutti) ja lisää lopussa hienonnettua valkosipulia ja suolaa/Herbamarea maun mukaan. Anna jäähtyä hetki.

Tee sitten salaatinkastike: Laita kapeaan, korkeaan astiaan kaikki salaatinkastikkeen ainekset. Surauta seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Mikäli et omista sauvasekoitinta, kastikkeen voi tehdä myös esim. vatkaimella sekoittamalla ensin muut ainekset paitsi öljy ja lisäämällä sitten öljyä vähän kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten (=majoneesi-kastike, joten öljyn lisäyksessä pitää olla varovainen, ettei kastike juoksetu ryynimäiseksi).

Kokoa sitten salaatti kulhoon: Lado kerroksittain salaatinlehtiä, parmesan-lastuja, grillattua broileria, salaatinkastiketta ja krutonkeja. Tarjoa heti. 

Kommentit

Suositut tekstit