Tomaatti-fetapiirakka


Tässäpä viimeinen pojan synttäritarjoilu-postaus ja sitten toivottavasti muihin aiheisiin. Tehtiin pojan kanssa yhteisvoimin tämä piirakka. Alkuperäinen ohje oli jälleen kirjasta Kotilieden uusi leivontakirja, mutta piirakkapohjaksi tein äitini antaman suolaisen piirakan pohjan ja vähän täytteissäkin tuli säätöä. Alla omat reseptini. Tuo Kotilieden uusi leivontakirja on minusta hyvä kirja, siinä on paljon hyviä ohjeita, mutta osa on hieman suurpiirteisesti sanottu, joutuu itse vähän säveltämään.

Vaikka pojan kanssa kumpikin mietittiin että saapa nähdä miten tämä piirakka pojan kavereihin uppoaa, mutta olihan tuo hävinnyt kolmen tunnin aikana :) Minusta piiras oli parasta lämpöisenä, joten kannattaa lämmittää tarjolle vietäessä.

Tomaatti-fetapiirakka (pyöreä piirasvuoka, halkaisija 28 cm)

Pohja:
4 ½ dl (luomu) vehnäjauhoja
½ dl (luomu) vehnälese
2 tl leivinjauhetta
1 tl (ruusu) suolaa
150 g (luomu) voita
1 dl kylmää vettä tai maitoa

Täyte:
250 g herkkusieniä (tai suppilovahveroita)
2 (luomu) sipulia
2 (luomu) valkosipulinkynttä
10-15 aurinkokuivattua tomaattia (öljyyn säilöttyä tai ilman öljyä)
150-200 g (luomu) feta-juustoa
timjamia
3 (luomu) kananmunaa
3 dl (luomu) kermaa tai maitoa
mustapippuria, chiliä (ja ripaus suolaa)

Koristeeksi:
muutama (luomu) oliivi
paahdettuja (luomu) auringonkukan tai pinjansiemeniä

Aloita täytteestä.

Viipaloi sienet, hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Jos käytät öljyyn säilöttyjä tomaatteja, käytä öljyä paistamisessa. Jos käytät kuivia tomaatteja, liota niitä vähän aikaa kuumassa vedessä ja viipaloi ne sitten saksilla (ja käytä paistossa jotain muuta öljyä).

Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sienet ja sipulit. Paista kohtalaisella lämmöllä, kunnes sipulit ja sienet vähän pehmenevät. Älä ruskista. Lisää pannuun lopuksi silputut aurinkokuivatut tomaatit. Laita täyte sivuun odottamaan.

Tee sitten taikina.

Sekoita taikinakulhossa kuivat aineet. Nypi sitten kylmä voi käsin jauhoihin, jolloin saat murumaisen sekoksen. Lisää kylmä neste ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan pohjalle ja reunoille. Jos piirastaikina joutuu odottelemaan paistoa, laita se jääkaappiin odottamaan.

Esipaista pohjaa n. 5 minuuttia 225 asteisen uunin keskiosassa.

Levitä sitten piiraspohjalle täyte, ripota feta täytteen päälle (Voit vähän murustella fetaa tai laittaa kuutioina, maun mukaan) ja ripota mausteeksi timjamia. Tee munamaito rikkomalla kananmunat kulhoon, sekoita vähän rakennetta rikki ja lisää maito ja mausteeksi mustapippuria ja chiliä (ja ripaus suolaa).  Kaada munamaito piirastäytteen päälle. Paista piirasta vielä 225 asteisen uunin keskitasoa hieman alempana n. 30-40 minuuttia. Kannattaa seurata paiston loppuvaiheessa, ettei piirakka pääse tummumaan liikaa.

Koristele halutessasi oliiveilla ja siemenillä ennen tarjolle viemistä (tämä unohtui minulta kiireen keskellä). 

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit