Raparperi-sinihomejuustosalaatti ja Focaccia-leipä

Tässäpä näitä illallis-reseptejä nyt sitten tulee. Ensimmäisenä alkuruuan ohje. Kaikkiin näihin tavis-illallisella tarjoamani ruokiin (focaccia-leipää lukuunottamatta) löytyy ohjeet Glorian Ruoka&Viini 4/2011 -lehdestä.

Raparperi-sinihomejuustosalaatti (5:lle alkuruokana)
n. 1 l pestyä (luomu) sekasalaattia (kaikenlaiset salaatit käy, juhlissa kannattaa käyttää koristeellisia salaatinlehtiä)
150 g (luomu) sinihomejuustoa

Karamellisoidut pähkinät:
2 dl (luomu) pähkinöitä (minulla oli pecan- ja hasselpähkinöitä, mutta muutkin käy)
4 rkl (luomu) ruokokidesokeria
½ tl (ruusu) suolaa
2 tl (luomu) auringonkukkaöljyä

Paahdettu raparperi:
8 ohuehkoa (tai 4 paksumpaa) (luomu) raparperinvartta
½ dl (luomu) ruokokidesokeria

Salaatinkastike:
¾ dl (luomu) oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
½ tl (sormi) suolaa
½ tl vastarouhittua mustapippuria

Tee ensin karamellisoidut pähkinät (Tämän voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä ja näitä voi tehdä enemmänkin. Loput voi käyttää vaikkapa karkin korvikkeena).  Mittaa kaikki aineet paistinpannuun ja paista sekoitellen noin 5 minuuttua tai kunnes sokeri karemellisoituu. Varo, sokeri on tulikuumaa! Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle vadille tai uunipellille jäähtymään.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa raparperit paloiksi (ohuet n. 4 cm ja paksut vähän lyhyemmiksi) ja laita ne uunivuokaan yhteen kerrokseen. Ripottele päälle sokeri. Peitä vuoka foliolla ja paista uunin keskiosassa n. 15 min. Kokeile kypsyyttä haarukalla, raparperi saa olla pehmeää, varo ettei se paistu ihan soseeksi saakka.

Tee salaatinkastike salaattikulhon pohjalle sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää sekaan salaatti ja sekoita, jolloin kastike levittyy salaatin sekaan. Annostele salaatti lautasille. Murustele päälle sinihomejuusto, lisää lämpimät raparperinpalat ja paahdetut pähkinät. Tarjoile.

Focaccia-leipä (lähes uunipeltillinen)

Leipätaikina:
6 dl kädenlämpöistä vettä
½ pkt (n. 25 g) tuorehiivaa
2 rkl (luomu) ruokokidesokeria
1 rkl (ruusu) suolaa
1 rkl kuivattua (luomu) oreganoa
10-13 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 dl (luomu) oliiviöljyä

Pinnalle:
½ dl oliiviöljyä (+ vähän lisää paistamisen jälkeen)
Sormisuolaa tai suolankukkia
tuoretta rosmariinia

Lisää hiiva, sokeri, suola ja oregano kädenlämpöiseen veteen ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten oliiviöljy ja lisäile loput jauhot alustamisen aikana. Lisää jauhoja sen verran, että saat pehmoisen ja kimmoisan taikinan. Taikina saa olla esim. sämpylätaikinaa hieman löysempää, joten jauhoja ei kannata laittaa liikaa. Alusta kunnes taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista (alustuksen voi tehdä joko koneella tai käsin).

Kaada valmis taikina oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille ja levittele se käsin n. 1-2 cm paksuiseksi levyksi. Kohota leipä kaksinkertaiseksi (n. 30-40 min).

Töki kohonneeseen leipään peukalolla koloja (ihan reilusti leivinpeltiin saakka). Valuta leivän pinnalle oliiviöljy ja ripota päälle vielä rosmariinia ja sormisuolaa. Suolaa ei tarvitse olla paljon, vain vähän siellä täällä. Pinnalle voi halutessaan laittaa myös esim. kirsikkatomaatteja, oliiveja jne.

Paista leipä 200 asteisen uunin keskiosassa n. 30 minuttia. Valuta valmiin leivän pinnalle vielä pikkuisen oliiviöljyä. Aivan ihanaa tuoreena, mutta hyvää vielä seuraavanakin päivänä.

Kommentit

Suositut tekstit