Lakritsitäytekakku



 Postaukset pojan synttäritarjoiluista jatkuu... Tein synttäreille tällaisen lakritsitäytekakun ja tämä oli kyllä hyvä kakku. Ei ihan tavanomainen, mutta siksi useimmat tästä taisivat pitääkkin. Erityisesti salmiakin/lakritsin ystävät tykkäävät tästä aivan varmasti! Ohjeita bongailin Kinuskikissalta, tein ensinnäkin sienikakkupohjan ja täytteeksi lakritsitäytettä ja sitruunatahnaa. Kakun päällystin lakritsikinuskilla. Tein hieman omia variaatioita mm. täytteen määrissä ja käyttyissä raaka-aineissa, mutta pääsääntöisesti noudattelin ohjeita.

Aloita täytekakun teko pari päivää aikaisemmin leipomalla kakkupohja valmiiksi ja aloittamalla lakritsitäytteen teko. Myös sitruunatahnan voi tehdä etukäteen valmiiksi.

Juhlaa edeltävänä päivänä kasaa kakku. Voit tehdä myös kuorrutuksen ja kermapursotukset edellisenä päivänä tai juhlapäivänä, omien aikataulujen mukaan.

 Täytekakun kasaus

Leikkaa sienikakkupohja kolmeen osaan. Laita kakkuvadille alimmainen osa kakkupohjasta ja kostuta n. ½ dl Spritellä. Levitä kakupohjan päälle sitten  ohut kerros sitruunatahnaa. Sitruunatahnan päälle levitä puolet lakritsitäytteestä.

Laita täytteen päälle sitten toinen osa kakkupohjasta. Kostuta tämäkin n. ½ dl Spritellä. Levitä taas sitruunatahnaa ja päälle loput lakritsitäytteestä. Nosta viimeinen osa kakkupohjasta päällimmäiseksi ja kostuta tämäkin n. ½ dl Spritellä. Kakun päälle voi asettaa kevyehkön leikkuulaudan tms. tasaisen painon, jotta kakun pinta tasoittuu. Laita kakku kylmään odottamaan koristelua.

Koristele kakku. Keitä lakritsikinuski ja levitä se kakun päälle. Anna jäähtyä. Pursota tai levitä kakun reunoille vaahdotettu kerma. Koristele halutessasi (minulla oli lumipantteri-karkkeja). Säilytä kakku jääkaapissa ja syö muutaman päivän kuluessa.

Sienikakkupohja (vuoan halkaisija n. 24 cm)

3 dl (luomu) vehnäjauhoja
1-2 tl leivinjauhetta
4 (luomu) kananmunaa
2 dl (luomu) ruokokidesokeria
1 dl kiehuvaa vettä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pyöreä kakkuvuoka voilla ja jauhota korppujauhoilla.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Napsauta vedenkeitin päälle tai laita kattilaan hellalle vesi kuumenemaan.

Riko taikinakulhoon kananmunat ja aloita vatkaamaan nopealla teholla. Lisää samalla sokeri ja jatka vaahdotusta kunnes vaahto on napakkaa (pintaan vedetty kuvio säilyy hetken näkyvillä). Lisää sitten vaahtoon kiehuvan kuuma vesi pienissä erissä (15-20) samalla koko ajan täydellä teholla vatkaten.

Lisää sitten jauhoseos siivilän läpi vaahtoon ja sekoittele varovasti tasaiseksi taikinaksi. Ei kannata enää vatkata, vain sen verran sekoittelua, että seos on tasaista.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 200 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 30 minuuttia. Suojaa pinta jos näyttää, että kakku ruskistuu liikaa.

Kumoa kypsä kakkupohja esim. ritilälle tai leikkuulaudalle jäähtymään.

Lakritsitäyte (yhteen täytekakkuun)

Aloita täytteen teko jo edellisenä päivänä.

8 kpl Kick-patukoita
2 dl (luomu) kuohukermaa
1 ½ dl (luomu) kuohukermaa

Laita pieneen kattilaan 2 dl kermaa ja Kick-patukat. Kuumenna sekoitellen kunnes patukat sulaa. Jäähdytä seos ja laita jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Kastike ei vaahtoudu, mikäli seos ei ole tarpeeksi kylmennyt.

Vaahdota 1 ½ dl kermasta jämäkäksi vaahdoksi. Vaahdota sitten myös kerma-kick-seos. Yhdistä vaahdot keskenään.


Lakritsikinuski (yhden täytekakun päälle)

8 Kick-patukkaa
1 ½ dl (luomu) kuohukermaa

Laita kattilaan kerma ja Kick-karkit. Kuumenna kunnes patukat sulaa.

Keittele seosta sekoitellen n. 5 minuutin ajan. Ota sitten kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Kaada seos sitten täytekakun päälle ja levitä tasaisesti kakun pinnalle.

Kakun koristelu

2 dl (luomu) kuohukermaa
1 prk (200 g) vaniljatuorejuustoa (sitruunakin käy)
n. 2 rkl (luomu) ruokokidesokeria

Vaahdota kakun koristeluun tarkoitettu kerma vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Pursota tai levitä seos kakun reunoille. Tämä määrä riittää reilusti kakun reunoille ja tästä riittäisi kuorrutus myös kakun päälle. Ylijääneen vaahdon voi tarjota vaikkapa marjojen/hedelmien/pannareiden/lettujen kanssa, tai sitten pienentää määrää... mutta riippuu esim. tyllan koosta kuinka paljon vaahtoa pursotuksessa kuluu. Itse käytin Städterin 15 mm lehtityllaa ja sillä vaahtoa ei kulu pursotuksissa niin paljon. Päällisen ”kukat” tein Städterin 16 mm kierretähtityllalla.

Kermavaahdon seassa voi käyttää myös vaikkapa maitorahkaa tai maustamatonta tuorejuustoa ja lisätä mausteita oman maun mukaan. Pursotukset voi tehdä myös pelkällä sokerilla/vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla.

Kommentit

  1. Näyttääpä todella hyvältä!!

    VastaaPoista
  2. Jos tykkää salmiakista tai lakritsista niin aivan varmasti rakastaa tätä kakkua! :) Vaikka itse en ole kummankaan suuri ystävä, mutta siltikin tykkäsin kyllä kakusta (minulle ei kakkua periaatteessa olisi jäänyt, mutta poikani oli säästänyt myöhässä tulevalle kaverilleen aimo palasen ja "varastin" siitä pienen siivun itselleni ;)

    VastaaPoista
  3. Ihanalta näyttää kuin myös monimutkaiselta... Hmmm.

    VastaaPoista
  4. Virpi: Tämä ei ollut oikeasti yhtään vaikea kakku, vaikka vaiheita oli vaikka kuinka monta.

    Jos tulen kesällä teille leipomaan? ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit