Kesähelteen kevyt linssikeitto

Omistan vinon pinon kaikenlaisia keitto- ja leivontakirjoja. Jotkin niistä on käytössä enempi, toiset vähempi. Erittäin paljon pidän Anna Bergenströmin kirjoista, itselläni on niitä kaksi: Joka kokin keittokirja sekä Rakkautta, oliiveja ja timjamia.

Kaappisiivouksessa löytämieni papujen innoittamana aloin etsiä kyseisistä kirjoista papuruokien reseptejä ja kokeiluun pääsi tällä kertaa linssikeitto. "Oikeita" papuruokiakin kirjoista löytyy, niitäkin varmaan kokeilen lähitulevaisuudessa.

Tämä keitto oli oikein kiva kesähelteen ruoka, sopivasti mausteita ja kevyttä, ei liian tuhtia. Ruuan ulkonäkö ei ole mikään houkuttelevin, mutta arkiruokana tämä kyllä menettelee. Annos on suuri, joten jos et halua syödä samaa keittoa useampaa päivää niin annoksen ainesmäärät voi puolittaa.

Pronotin linssikeitto (n. 8 annosta)

4 dl punaisia (luomu) linssejä (+ n. litra vettä keittämiseen)
3 pienehköä kesäsipulia varsineen (tai kolme tavallista keltasipulia)
2 isoa (luomu) valkosipulinkynttä
2-3 rkl (luomu) auringonkukka- tai rypsiöljyä
1 (luomu) kanelitanko
5-10 kpl valkopippuria (tai n. 1/2 tl valmiiksi rouhittua)
2 (luomu) laakerinlehteä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl (luomu) paprikajauhetta
1/2 - 1 tl curry-jauhetta, suolatonta (määrä riippuu curryn vahvuudesta)
1 prk (n. 500 g)  (luomu) tomaattimurskaa
150 g pakastepinaattia (mielellään kokonaista, minulla oli hienonnettua)
2 tl ruususuolaa
(luomu sitruunaa)

Keitä ensin linssit pakkauksen ohjeen mukaan (n. 30 minuuttia). Linssit saa keittää tosi pehmeiksi, ei haittaa vaikka kypsyvät vähän ylikin. Siivilöi kypsät linssit, mutta säästä keitinvesi, tarvitset sitä keitossa.

Paloittele sipulit. Murskaa pippurit ja sinapinsiemenet mortellissa.

Kuumenna öljy suuressa pannussa. Kuullota sipuleita, kunnes ne vähän pehmenevät ja saavat jopa hieman ruskistua, ei kuitenkana paljoa. Lisää pannulle sitten kaikki mausteet ja sekoita nopeasti (tulee aivan ihanat tuoksut!). Lisää pannuun tomaattimurska ja alenna lämpöä. Hauduta kannen alla n. 15 minuuttia.

Lisää sitten tomaatti-sipuliseoksen joukkoon pinaatit ja kypsennä, kunnes lehdet sulaa (voit käyttää myös tuoretta mangoldia pinaatin sijasta). Lisää sekaan sitten linssit ja sen verran linssien keitinlientä, että keitosta tulee sopivan liemekästä (itse laitoin n. 7-8 dl lientä). Mausta suolalla.

Tarjoa keitto höyryävän kuumana hyvän leivän kera. Tarjoa lisänä sitruunalohkoja, joista syöjät voivat pusertaa sitruunamehua keittoon niin halutessaan.

Kommentit

Suositut tekstit