Vegaanin raparperipiirakka

Innostuin lukemaan vähän enempikin reseptejä Vegaaniliiton sivuilta ja löysin erikoisen raparperipiirakan ohjeen. Tässä minua innosti se, että ohje vaikutti tosi terveelliseltä tavallisiin makeisiin leivonnaisiin verrattuna, joten päätin kokeilla.

Piirakka oli todella helppo tehdä, siitä tulee plussaa. Lisäksi plussaa siitä, että tämä on täysin vegaaninen vaihtoehto. Maussa tämä ei kyllä pääse suosikkien joukkoon, mutta muutamin muutoksin voisin ehkä tehdä tätä uudelleen. Ensinnäkin käytin itse kylmäpuristettua luomurypsiöljyä, jossa on aika voimakas maku tavalliseen rypsiöljyyn verrattuna. Tämä maku oli ehkä liiankin hallitseva piirakassa, pohjaan kannattaisi käyttää jotain neutraalimman makuista öljyä (vaikka tavallista, ei kylmäpuristettua luomurypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä). Muutin alkuperäistä reseptiä sen verran, että ripottelin päälle kookoshiutaleita. Seuraavassa taikinassa pellavansiemenet voisi jopa korvata kookoshiutaleilla, koska myös pellavansiementen maku oli aika voimakas (tällöin mitään liottamista ei tietenkään tarvitse).

Piiraan reuna paistui aika kovaksi ja kuivaksi, mutta loppupeleissä se olikin keksimäisine rakenteineen parempaa kuin pehmeämpi piiraan keskiosa. Tämä piirakka tarvitsee kyllä ehdottomasti vaniljakiisseliä tai kermavaahtoa seuraksi, koska lopputulos on kuivaa.


Raparperipiirakka
Taikina:
0,5 dl (luomu)pellavansiemeniä
1 dl vettä
2 dl (luomu)kaura- tai neljän-viljan hiutaleita
2,5 dl (luomu)vehnäjauhoja
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl (luomu)sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl (luomu)rypsiöljyä
    Pinnalle:
    2 - 3 raparperin vartta (laitoin n. 1/2 l raparperin paloja)
    (luomu)kanelia ja (luomu)sokeria (ja itse lisäsin vielä 1/2 dl kookoshiutaleita)
      Liota pellavansiemeniä vedessä vähintään 20 minuuttia. Valmista piirakan pohja sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa keskenään, myös pellavansiemenet liotusvesineen kaikkineen. Anna taikinan vetäytyä viileässä vähintään kymmenen minuuttia.

      Levitä taikina tasaisesti öljyttyyn piirakkavuokaan (minun vuoan halkaisija oli n. 25 cm). Jos taikina tahmautuu sormiin, kastele sormia vedellä.

      Paloittele raparperit ja painele raparperipalat tasaisesti piirakkapohjan päälle. Sirottele piirakan pinnalle kanelia ja sokeria (ja kookoshiutaleita).

      Paista raparperipiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

      Kommentit

      1. Eli jos jättää rapuskan pois, voi tehdä taikinasta keksejä oman maun mukaan ... ;)

        VastaaPoista
      2. Just ;) Ja jopa ihan terveellisiä keksejä! Muistaa paistaa tarpeeksi rapsakaksi ;)

        VastaaPoista
      3. Kiitos reseptistä! Maistui mehevämmälle, kun oli vetäytynyt jääkaapissa päivän ��. Nyt teen samalla pohjalla raparperi-mustikkapiirakan.

        VastaaPoista

      Lähetä kommentti

      Kiitos paljon viestistäsi!

      Suositut tekstit