Rafaelon mureke - kotiruokaa kissoille

Mietin tänään tätä blogiani, sen sisältöä. Useinhan suositeltaisi että blogi keskittyisi johonkin: treenipäiväkirja, ruoka/leivonta, erilaiset käsityöt, eri elämäntilanteet, sisustus, elokuvat, kissat, koirat jne... No, tämähän on yhtä sekamelskaa, vähän kaikkea ja sellaisena tämä tulee varmaan pysymäänkin, koska en varmaankaan osaisi alkaa pitämään montaa eri aiheeseen liittyvää blogia. Vai pitäisiköhän?

Tänään kävin aamupäivällä bodypumpissa ja rakkaan ystäväni kanssa syömässä. Kotimatkalla keksin, että tekisin vihdoin kissoille oikeaa kotiruokaa (parisen kuukautta kissat ovat nyt syöneet lähinnä raakaa sydäntä, jonkin verran jauhelihaa, kypsennettyä seitiä ja satunnaisia kertoja muutakin lihaa/kananmunaa). Ostinpa siis kaupasta kilon jauhelihaa ja paketillisen jauhettua maksaa, koska muistelin että niitä tarvitsi. Kotona sitten etsin netistä ainakin kissapiireissä hyvin tunnetun Mirjam Nummisen reseptin Rafaelon murekkeelle. Uups! Sitä jauhelihaa pitikin olla 5,5 kiloa! :D Eikun kauppaan takaisin.

Taustallahan tässä koko hommassa on, että toinen kissoistamme on oireillut koko ikänsä, raapii korvat aika ajoin verille ja turkki on aina ollut vähän homssuinen. Kortisonipiikit eläinlääkärillä on auttaneet aina hetkellisesti, mutta ongelma on aina palannut ja viimeksi aika pahastikin, koska kisu-parka alkoi nuolla itseltään karvoja pois, vatsa oli jo ihan kalju. Eläinlääkäri teki diagnoosin samalla sekuntilla kun kissan näki: allerginen tai atooppinen. Allergiaan hän suositteli kotiruokaa ja juuri tuota Mirjamin murekereseptiä. Tärkeä on kotiruuan lisäksi muistaa antaa jotain vitamiinivalmistetta (Pirskatti), koska ainakaan sisäkissat eivät syö niin paljon että ne saisivat ruuasta tarvittavat vitamiinit.

Kissan täysipainoisesta ruuasta, teollisen ruuan aiheuttamista ongelmista jne. on paljon hyvää tietoa tuolla Mirjamin  sivuilla. Kissanomistajien kannattaa käydä lueskelemassa.


Rafaelon mureke kissoille

5 1/2 kg jauhelihaa (mieluiten nautajauhelihaa, jossa rasvaa n. 10-15%) 
350 g jauhettua maksaa
8 (luomu)kananmunaa 
4 dl (luomu)kaurahiutaleita
6-8 dl. vettä 

Ota kaksi isoa 10 litran sankoa. Jaa ainekset puoliksi molempiin, koska näin sekoittaminen on paljon helpompaa.

Mittaa kauraryynit sankojen pohjalle ja päälle vettä sen verran kuin ryynit vetää. Anna turvota hetki. sekoita sitten joukkoon kananmunat ja jauhettu maksa. Lisää sitten jauheliha ja sekoita hyvin.

Muotoile murekkeesta kahdelle leivinpeltille kuusi käsivarrenpaksuista, peltin pituista murekepötkylää (kolme kummallekin peltille). Paista kiertoilmauunissa 175 asteessa 40-50 minuuttia (tai tavallisessa uunissa yksi pelti kerrallaan).

Itse ostin nuukuuksissani sika-nauta-jauhelihaa (rasvaa 20%) ja ajattelin että kyllä ne ylimääräiset rasvat siitä sulaa pois. No, niin tapahtuikin, mutta enpä tiedä oliko se sitten kuitenkaan hyvä asia.. rasvaa oli nimittäin niin paljon, että paiston loppuvaiheessa rasva valui peltien matalien reunojen yli uunin pohjallekin! Ihana siivo :D Tosin kun ryhtyi heti tuumasta toimeen niin uunikin oli helppo puhdistaa, kun rasva ei ehtinyt pahemmin jämähtää sinne uunin pohjaan kiinni. 

 


Kissat kyllä tykkäsivät, ihme kyllä! Ne eivät nimittäin yleensä kovin mielellään syö jauhelihaa ja vielä vähemmän kypsennettynä. Liekkö ollut se maksa mikä teki tästä sitten houkuttelevamman :) Eikä kokatessakaan tarvinnut olla yksin, kts. kuva :D
 

Kommentit

  1. Ekaa kertaa vierailulla. Minun toinen kissani taitaa olla sitten kanssa atoopikko tai allerginen, sillä masua on nuoltu niin paljon, että karvat tosiaan ovat kaikonneet...tai sitten se stressaa tuota meiän pojankoltiaista niin paljon, että nuoleminen on stressireaktiota...jokatapauksessa pitäis varmaan kokeilla tuota kotiruokaa itsekin...kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  2. Mietin pitkään, pitäisikö minun tehdä blogi joka aiheelle, josta olen kiinnostunut, mutta totesin, ettei aika riitä. Ja kun ensisijaisena kohderyhmäni olivat tuttuni, jotka lukevat, mutta kommentoivat suullisesti, niin sillisalaattiahan siitä sitten tulee. Korut ja valokuvat olivat ensisijainen aiheisto, mutta onhan jutut sitteh rönsyilleet muuhunkin.
    Ja näyttää rönsyilevän muillakin, mutta eihän elämä ole vain yhden asian ympärrillä tai ainakaan noin yleensä. Lopetan erään ihmisen mailit aina samaan lauseeseen kuin tämänkin sepustuksen. Mikroaaltouuni kilahti, meen syömään kun on ihan kauhia nälkä. Mitähän olen puuhannut koko päivän kun olen unohtanut syödä.... ;)

    VastaaPoista
  3. Eikä kun samaan blogiin vaan kaikki. Tämä surffailu vie muutenkin jo ihan liikaa aikaa ja haluaisin kyllä lukea vaihtelevasti mistä milloinkin. En muuten paljoa muuta sitten seuraakaan kuin noita pistelijöitä sitten =)

    Luulin, että apuri kuvassa olisi poikasi, hih hii. Suloinen kuva!

    VastaaPoista
  4. Hienoa jos mureke on teidän kissojen mieleen. Tein kerran meidän kissalle testiksi pari minipötkylää hiukan muunneltuna tuosta reseptistä, samalla kun paistoin ihmisille lihapullia. Ei meidän kissa kovin tykännyt. Raaka jauhelihakin menee paremmin.

    Ihan vaan kaikki aiheet sekaisin blogiin! Minusta niin parempi. Tietysti, jos juttua piisaa useankin blogin verran niin siitä vaan!

    VastaaPoista
  5. Onpas kiva kun näin paljon kommentteja! Kiitos kaikille ajatuksistanne!

    Enköhän itsekin lopulta kuitenkin pitäydy vain yhdessä blogissa. Sekalaista sepustusta olen tänne luvannut ja sitä tulee olemaan :)

    Marikan: Kiva kun tulit vierailulle ja jätit kommenttia. Harmi jos kisunne ei voi oikein hyvin. Kannattaa ainakin kokeilla CatOil-öljyvalmistetta ensi alkuun, jos ei innosta alkaa ruokaremonttiin heti paikalla. Meidän eläinlääkäri suositti sitä ja sen pitäisi auttaa jos kyseessä on atooppinen iho. Tosin kaikki kissat ei siitä tykkää.. ei meidänkään. tosin kissamme tykkäävät esim. raa'asta sydämestä niin paljon että kun catOilin laittaa sydämen palojen sekaan niin kyllä tekee kauppansa!

    Rusina: Totta, on elämässä varmasti niin paljon muuta kuin joku yksi tietty asia, joten miksei sitten kirjoittelisi kaikesta muustakin.

    Käsityöt ja mukava puuhailu on kyllä semmoinen juttu että siihen jää joskus niin koukkuun ettei muista syödä eikä nukkua ;)

    Virpi: Surffailuun saa tosiaan käytettyä vaikka kaiken aikansa jos niin päättää. Tai joskus se aika vaan menee vaikkei päättäisikään :/

    Mukava että ehdit joskus täälläkin lueskelemaan mitä me on tehty (arvaappa muuten olinko kerrankin ajoissa kummityttären syntymäpäivälahjan kanssa! :D Ostettu on, pitäis vaan saada vielä ajoissa postiin :/

    Trina: Kissat osaa kyllä olla aika kranttuja ja tarkkoja ruuastaan. Olen itsekin huomannut ettei aina edes nälkäkuurit auta, koirat ja kissat on aika erilaisia loppupeleissä kuitenkin. (tosin on varmasti kranttuja koiriakin!) Saapa nähdä miten pitkään meidän kissat jaksavat tuota mureketta syödä, pitää vaihtelevasti välillä antaa myös raakaa lihaa (erityisesti sitä sydäntä) ja kypsennettyä kalaa, niin pysyy mielenkiinto yllä :)

    VastaaPoista
  6. Olen tässä miettinyt hyvää syötävää sellaisen rankan treenaamisen vastapainoksi... hmmm... tuossahan olisi proteinia, hiilareita... ;D Vähän mausteita ja jotain kastiketta sekaan niin avot. No ehkei.. mutta tosi hyvää huolta pidät kissoistasi. Mukavaa luettavaa näin itsekkin kissaihmisenä.

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä, pitääpä joskus kokeilla että mitä meidän kissat tuosta tykkäisivät! Ihanan näköisiä nuo kissasi kyllä, tosi söpöjä :)

    VastaaPoista
  8. Yritin soittaa eilen. Olit varmaan jumpassa. Se mun puhelin lakkasi toimimasta - ei mee päälle. Pitäis varmaan tuoda sulle, kun se sinusta niin viimeksikin tykkäsi =). Ai aioitte meille =). Mekin aiottiin tulla teille, mutta ei ens viikonloppuna vaan 22. päivä. Kellossa olisi lauantaina pistelytapaaminen ja sinne tekisi mieli. Tuntuu vaan kurjalta, jos nyt sitten tullaan (ja jos nyt sulle sopii ja meitä jaksat siellä katella) ja jos nyt sinne Kelloon jaksaa lähteä (Oton kanssa ei kummiskaan ehdi pistellä mitään) niin ei sitten ehdi sun kanssa minnekään. Esa tosin meinasi, että perjantaina päästäis lähtemään heti, kun lapsilta loppuu koulu. Että mitäs tuumaat?

    VastaaPoista
  9. Kiitos HeartAndSoul, Virpi ja Lennu! Vau, tästähän postauksesta tuli oikea kommenttimagneetti ;)

    HeartAndSoul: Totta, tämähän olisi vallan hyvä "palautuseväs" :D Ja kiitos, kyllähän noista elukoista pitää huolehtia kun niitä on itselle ottanut.

    Lennu: Kiitos, aika söpöjä ovat, niinkun kyllä varmasti kaikki kissat! :) Jos kissasi syö paistettua jauhelihaa niin varmasti maistuu myös tämä eväs!

    Virpi: Joo, jumpassa olin eilen kun koitit soittaa, enkä sitten yhdeksän jälkeen enää viittinyt sua häiritä. Tervetuloa tänne vaan, kyllä me ehditään jonnekin vaikka menetkin pistelemään ja lasten kanssa voidaan sitten käydä vaikka HopLopissa sun pistelyn aikana :)

    VastaaPoista
  10. moikka :) olen pidemmän aikaa miettinyt siirtymistä kissojen raakaruokintaan. tätä haluaisin kokeilla mutta tää määrä on valtava jos ei sitten mizut (3) tykkääkkään. oletko kokeillut tehdä pienempää satsia,mikä olis sitten suhde kaikkeen? kissaterkuin Mango,Neiti&MattiEsko

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit